Facebook မွာ အရင္ႏွစ္မ်ားစြာအၾကာ တစ္နည္းအားျဖင့္ မရင့္က်က္ေသးတဲ့ အခ်ိန္က က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ Like, Comment မ်ား၊ တင္ခဲ့တဲ့ ဓါတ္ပံုမ်ားနဲ႔ ေပးပို႔ခဲ့တဲ့ Message မ်ားဟာ ယေန႔လက္ရွိ အခ်ိန္မွာ စိတ္ညစ္စရာ၊ အရွက္ရစရာ၊ မသင့္ေတာ္စရာ အျဖစ္မ်ိဳးေတြကို ျဖစ္ေစခဲ့ဖူးမွာပါ။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ အၾကာမွ အဲဒီ Like, Comment, Photo, Message မ်ားကို ရွာေဖြၿပီး Delete လုပ္ရတာ မလြယ္ကူပါဘူး။ အခု Tutorial မွာေတာ့ အဲဒီ ျဖစ္စဥ္ကို လြယ္ကူေစမယ့္ နည္းလမ္းမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ ပို႔စ္မွ သင့္ရဲ႕ Comment ကို Delete လုပ္နည္း
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ ပို႔စ္မွာ သင္ဟာ အျငင္းပြားဖြယ္ရာ သို႔မဟုတ္ မသင့္ေတာ္တဲ့ ကြန္းမန္႔တစ္ခုကို ျပဳလုပ္မိတယ္ဆိုရင္ ဖ်က္ပစ္ႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းႏွစ္ခု ရွိပါတယ္။ ပထမနည္းက သူ႔ရဲ႕ Timeline ထဲသြား၊ ပို႔စ္ကိ္ု ရွာၿပီး ကြန္းမန္႔ကို ဖ်က္ပစ္တာပါ။ ပို႔စ္ပိုင္ရွင္သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ အမည္နဲ႔ ပို႔စ္မွာပါတဲ့ စကားစု( Keyword )ကို Facebook Search Box ကေန ရိုက္ထည့္ရွာေဖြတာက ပိုမို အဆင္ေျပပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ Aung Kyaw အမည္ရတဲ့ သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ ပို႔စ္ကို ရွာေဖြဖို႔အတြက္ Aung Kyaw post ( Keyword ) ကို Search Box မွာ ရွာေဖြႏုိင္ပါတယ္။ ပို႔စ္ကို ေတြ႔ရင္ သင့္ရဲ႕ ကြန္းမန္႔ကို ရွာပါ။ ကြန္းမန္႔ရဲ႕ ညာဘက္မွ ခဲတံ အိုင္ကြန္ကို ႏွိပ္ၿပီး Delete ကို ႏွိ္ပ္ပါ။

1

ဒုတိယနည္းကေတာ့ သင့္ရဲ႕ Activity Log ကေန ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ Facebook Home Page ရဲ႕ ထိပ္မွ Drop-Down Arrow ကို ႏွိပ္ၿပီး Activity Log ထဲသြားပါ။ ဘယ္ဘက္ျခမ္းမွ Comments က႑ကို ႏွိပ္ရင္ သင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ကြန္းမန္႔မ်ားကိုသာ သီးျခား ျပသေပးမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ပိုမို အဆင္ေျပပါတယ္။ ညာဘက္မွ ခဲတံကို နွိပ္ၿပီး ကြန္းမန္႔ကို ဖ်က္ႏုိင္ပါတယ္။ Activity Log မွ Comments ေအာက္မွ More Link ကို ႏွိပ္ရင္ အျခား က႑မ်ားကိုလည္း ျပသေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။

2
 
သင့္ရဲ႕ Timeline မွ အျခားလူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ပို႔စ္ကို ဖ်က္ပစ္နည္း
Activity Log မွေန၍ အရာမ်ားစြာကို ဖ်က္ပစ္ႏုိင္ေပမယ့္လည္း အျခားလူမ်ားက သင့္ရဲ႕ Timeline မွာ တင္ထားတဲ့ ပို႔စ္မ်ားကိုေတာ့ Activity Log ကေန ဖ်က္လို႔မရဘဲ Hidden from Timeline သာ ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။
သင့္ရဲ႕ Timeline မွ အျခားလူတစ္ေယာက္ရဲ႕ပို႔စ္ကို ဖ်က္ခ်င္ရင္ သင့္ရဲ႕ Timeline ကိုသြားပါ။ Timeline ရဲ႕ ညာဘက္ျခမ္းမွာ ခုႏွစ္အလိုက္ ပို႔စ္မ်ားကို ရွာေဖြႏုိင္တဲ့ Quick-Jump Menu ကို အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီ Menu ကို အသံုးျပဳရင္ေတာ့ Highlight ကေန All Stories ကို ေရြးေပးမွ ပို႔စ္အားလံုးကို ေတြ႔ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပို႔စ္ရဲ႕ ညာဘက္မွ Drop-Down Arrow ကို ႏွိပ္ၿပီး Delete ကို ႏွိပ္ပါ။

3

Unlike ျပဳလုပ္နည္း
သင္ Like ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပို႔စ္၊ ဓါတ္ပံု၊ ဗီဒီယိုမ်ားကို အလွ်င္ျမန္ဆံုး Unlike ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ Activity Log က အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ Activity Log> Like က႑ထဲသြားပါ။ ညာဘက္မွ ခဲတံကို ႏွိ္ပ္ၿပီး Unlike လုပ္ပါ။

4

ဓါတ္ပံုမ်ားကို ဖ်က္နည္း
သင္ Upload ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဓါတ္ပံုတစ္ခုကို ဖ်က္ပစ္ဖို႔အတြက္ ဓါတ္ပံုကို တစ္ခ်က္ႏွိပ္ၿပီး ေအာက္ေျခမွ Options ကို ႏွိပ္ပါ။ Delete This Photo ကို ႏွိပ္ပါ။

5

Photo Album တစ္ခုလံုးကို ဖ်က္ပစ္ဖို႔အတြက္ သင့္ Timeline ထဲမွ Photos> Albums ကိုသြားပါ။ ဖ်က္ခ်င္တဲ့ Album ကို ေရြးခ်ယ္ၿပီး ညာဘက္အေပၚထိပ္မွ Gear Icon ကို ႏွိပ္ပါ။ Delete Album ကို ႏွိပ္ပါ။

6
 
Tag ကို ဖ်က္ပစ္နည္း
အျခားလူမ်ားက သင့္ကို ဓါတ္ပံုမ်ားမွာ Tag လုပ္ထားရင္ Tag ကို ဖ်က္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ သင့္ကို Tag လုပ္ထားတဲ့ ဓါတ္ပံုကိုဖြင့္ပါ။ ညာဘက္မွာ သင့္အမည္ကို ေတြ႔ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ နာမည္ေပၚကို Mouse Cursor တင္ၿပီး Remove tag ကို ႏွိပ္ပါ။

7

Life Event မ်ားကိ္ု ဖ်က္နည္း

သင္ ပရိုဖုိင္ကို Update ျပဳလုပ္တိုင္း Facebook က သင့္ရဲ႕ Timeline မွာ Update ျပဳလုပ္ေပးပါတယ္။ အဲဒီ Update ကို ဖြက္ထားျခင္း၊ ဖ်က္ပစ္ျခင္းမ်ားကို ျပဳလုပ္ႏုိ္င္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဖ်က္ပစ္ရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ ပရိုဖိုင္မွ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားကိုပါ ဖ်က္ပစ္မွာပါ။ ဥပမာအားျဖင့္ Myanmar Digital Life Journal မွာ အလုပ္ စတင္ ျပဳလုပ္တဲ့ ပို႔စ္ကို ဖ်က္ပစ္ရင္ သင့္ ပရိုဖုိင္မွ Work and Education Section မွာ အဲဒီ သတင္းအခ်က္အလက္ကို ဖ်က္ပစ္မွာပါ။

Events မ်ားကိ္ု ရွာေဖြဖို႔အတြက္ Activity Log က အဆင္ေျပပါတယ္။ Activity Log> About ထဲသြားပါ။ ဖ်က္ခ်င္တဲ့ Event အေပၚမွာ Mouse Cursor တင္ပါ။ ဒါဆိုရင္ သင့္ အမည္ရဲ႕ ေအာက္မွာ အခ်ိန္ကိ္ု ေတြ႔ျမင္ရမွာပါ။ အခ်ိန္ကို ႏွိပ္ရင္ အဲဒီပို႔စ္ကို ျပသေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

8

ပို႔စ္ရဲ႕ ညာဘက္မွ Drop-Down Arrow ကို ႏွိပ္ၿပီး Delete ကို ႏွိပ္ပါ။

9

Message ကို ဖ်က္နည္း
Facebook မွ Message မ်ားကို ဖ်က္ပစ္ႏုိင္ေပမယ့္ တစ္ဖက္လူဆီမွာ ဖ်က္ပစ္ေပးမွာ မဟုတ္ဘဲ သင့္ထံမွာသာ ဖ်က္ပစ္ေပးမွာကို သတိျပဳပါ။ Home Page ရဲ႕ အေပၚထိပ္မွ Message ကို ႏွိပ္ၿပီး ေအာက္ေျခမွ See All ကို နွိပ္ပါ။ ေနာက္အဆင့္မွာ ဖ်က္ခ်င္တဲ့ Message ပါရွိတဲ့ Conversation ကို ေရြးေပးပါ။ Gear Icon ကို ႏွိပ္ၿပီး Delete Messages ကို ႏွိပ္ပါ။ ဖ်က္ခ်င္တဲ့ Message မ်ားရဲ႕ ဘယ္ဘက္ေဘးမွ Check Box မ်ားမွာ အမွန္ျခစ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေအာက္ေျခမွ Delete ကို ႏွိ္ပ္ပါ။ Conversation တစ္ခုလံုးကို ဖ်က္ခ်င္ရင္ေတာ့ Gear Icon ကို ႏွိပ္ၿပီး Delete Conversation ကို ႏွိပ္ပါ။

10